Csoki Protokoll

Élet a csokimennyországban

Hogyan vezessük rá gyermekünket a tudatos csokoládéfogyasztásra?

2020. május 26. 08:49 - demeterklaudia

A csokoládéfogyasztás helyes bevezetése kisgyermekkorban

A mai gyermeknevelési irányzatok legfontosabb vezényszava a tudatosság. A legtöbb szülő minden egyes területen igyekszik kiművelni magát, az altatási és ápolási kérdésektől elkezdve, a fejlesztő játékokon keresztül egészen az étkezés és a hozzátáplálás kérdésköréig. A különféle nyalánkságok, csokoládék kiemelt helyet kapnak minden áruházlánc polcain, természetesen a gyermekek szemmagasságában, hogy még véletlenül se ússzuk meg a nyafogós hisztit és a könyörgő tekinteteket. Mindeközben egy belső hang folyamatosan mantrázza a fejünkben, hogy az édesség ördögtől való mumus, és óriási felelőtlenség a részünkről, ha ezzel traktáljuk a gyermekünket.


a-csokoladefogyasztas-helyes-bevezetese-kisgyermekkorban1.jpg

Ugyanakkor fontos leszögezni, hogy a minőségi csokoládé mértékletes fogyasztása egyáltalán nem főbenjáró bűn, és már kisgyermekkorban el lehet kezdeni a tudatos csokoládéfogyasztás bevezetését. Összeszedtünk néhány alapszabályt, melyek betartásával nem csupán tudatos csokoládéfogyasztót nevelhetünk gyermekünkből, hanem az egészségtudatos életmód felé is megteheti velünk a kezdő lépéseket.

a-csokoladefogyasztas-helyes-bevezetese-kisgyermekkorban3.jpg

Senki sem gondol a koffeinre


Egyéves kor alatt a dietetikusok sem ajánlják a csokoládé fogyasztását annak koffeintartalma miatt. Egy teáskanál tejcsokoládé ugyanis 1 mg, míg az étcsokoládé 4 mg koffeint tartalmaz. Egy felnőtt ember számára ez elhanyagolható mennyiség, de a kisgyermekek fejlődő szervezetére kellemetlen hatással lehet: megzavarhatja mind az étkezési mind az alvási szokásaikat egyaránt.

Ezzel párhuzamosan a gyermekek fogainak ápolására is kiemelt figyelmet kell fordítani, mert a szájüregben a cukor kiváló táptalajt biztosít a fogszuvasodást okozó baktériumok elszaporodásának. Az ajánlott csokoládéfogyasztási mennyiség még két éves kor felett is maximum 1-2 kocka reggeli, vagy éppen ebéd után, hetente legfeljebb egy-két alkalommal. Az esti órákban már nem tanácsos csokit majszolni a gyerekeknek, mert éberré teheti a kicsiket, megzavarva az alvás-ébrenlét egyensúlyát.

 a-csokoladefogyasztas-helyes-bevezetese-kisgyermekkorban2.jpg

Prémium csokoládét mindenkinek!

Legfontosabb szempontként pedig hangsúlyozzuk, hogy prémium minőségű alapanyagokból készült, magas kakaótartalmú és alacsony zsírtartalmú csokoládét fogyasszunk, mely a lehető legkevesebb hozzáadott adalékanyagot tartalmazza. A legtöbb tejcsokoládénak alacsony a kakaótartalma, mindemellett viszont sok cukrot és zsírt tartalmaz, ráadásul, ha még töltve is van, akkor garantáltan hizlaló és kalóriadús termékkel van dolgunk, ami cseppet sem illeszthető be egy tudatos csokoládéfogyasztó étrendjébe, kisgyerekek számára pedig kifejezetten kerülendő. 
a-csokoladefogyasztas-helyes-bevezetese-kisgyermekkorban4.jpg

Érdemes tehát ezúttal is végigböngészni a címkét, a gyártók általában feltüntetik a százalékos kakaótartalmat, de sok esetben csak az összetevők listájánál találkozunk a megjelöléssel. 70%-os kakaótartalmú csokoládé már nagyon jó minőségűnek számít, de sokszor a magas kakaótartalom még elég. Figyeljünk arra is, hogy a csokoládé ne tartalmazzon hozzáadott növényi zsírt (pl. pálmaolajat), csak kakaóvajat. Mi a Demeter Chocolatenál nagy hangsúlyt fektetünk a kiváló minőségű alapanyagok használatára, kínálatunkban többféle magas kakaótartalmú táblás desszert szerepel melyeket csak 100% -os tiszta kakaóvajjal készítünk. 

Persze a legtöbb gyermek nem szereti a kesernyés ízeket, de erre is van egy jó tippünk: vásárolj jó minőségű fehér csokoládét, olvaszd fel és csurgass belőle néhány apró csíkot az étcsokoládéra. Így nem csak édesebbé, hanem vonzóbbá is teheted a csokit a kicsik számára. Ettől még a felnőtteknek is garantáltan összefut a nyál a szájában. 

Szenvedéllyel. Szeretettel. Szakértelemmel.

Demeter Klaudia

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csokiprotokoll.blog.hu/api/trackback/id/tr7315707622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása